Zes jaar aan ervaringen: Wat we hebben geleerd van FIFA toernooi organiseren in het amateurvoetbal.

In 2017 begon WePlay United (voorheen WePlay Esports) met het FIFA toernooi organiseren binnen het amateurvoetbal, met als doel om een ‘KNVB van de esports’ te worden. Nu, zes jaar later, hebben we veel geleerd over het structureel aanbieden van gaming en esports in amateurverenigingen, bijvoorbeeld in de vorm van competities. Op basis van onze ervaringen en drie belangrijke onderzoeken, deel ik zes inzichten die hopelijk tot verdere discussie en onderzoek leiden.

1. Gaming op de club verlengt het verblijf van jeugdleden

Eén van onze belangrijkste ontdekkingen is dat game-evenementen op de club bijzonder succesvol zijn. Vooral jongeren tussen de 10 en 16 jaar blijven langer op de club hangen als er een permanente gameplek is, met name rondom wedstrijd- en trainingsmomenten.

2. De uitdaging van structurele game- en esportsactiviteiten

Hoewel we dachten dat een FIFA-competitie na een voetbalwedstrijd een logische vervolgstap zou zijn, bleek dit in de praktijk moeilijk te realiseren. Veel jongeren geven de voorkeur aan gamen thuis, waar ze zich comfortabeler voelen. Dit maakt het lastig om competities op te zetten die daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn.

3. Technische ondersteuning als uitdaging voor commerciële modellen

Goed werkende apparatuur en persoonlijke begeleiding zijn essentieel voor succes, maar budgettaire beperkingen zetten commerciële exploitatie onder druk. Het is vaak onduidelijk welke extra waarde een commerciële partij zou kunnen toevoegen.

4. Tekort aan technisch onderlegde vrijwilligers

Onze eenmalige evenementen ontzorgen clubs volledig, maar een structurele game-oplossing vraagt om eigen beheer door de clubs. Oudere vrijwilligers zijn vaak minder bekend met gaming, wat de noodzaak voor nieuwe, tech-savvy vrijwilligers benadrukt. Een succesvolle implementatie vereist volledige ontzorging.

5. Cruciale rol van game-uitgevers in het ecosysteem

Game-uitgevers zoals EA, die FIFA (nu EA FC) uitbrengen, hebben veel controle over esportscompetities en uitzendrechten. Deze controle beperkt de ontwikkeling van een gezond, competitief ecosysteem. Zonder extra ondersteuning, zoals prijzengeld, blijft de vorming van een sterke competitiepiramide uit.

6. Waardevolle bijdragen van landelijke initiatieven zoals de KNVB E_Beker

De KNVB E_Beker, waarin clubspelers via Pro Clubs deelnamen aan online competities, is een goed voorbeeld van hoe landelijke initiatieven de esportsdroom van jongeren kunnen stimuleren. Het helpt bij het zichtbaar maken van competitieve structuren en biedt clubs een platform om zich te profileren.

Tot Slot

Het structureel aanbieden van gaming binnen amateurvoetbal heeft ons waardevolle inzichten opgeleverd, maar roept ook nieuwe vragen op. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het game-aanbod op sportclubs meer biedt dan enkel vermaak rondom wedstrijden? En welke rol kunnen gemeenten, sportbonden en commerciële partijen hierin spelen? Laten we samen ontdekken hoe gaming kan bijdragen aan ledenbehoud. Jongeren gamen immers graag, en dat kunnen we niet negeren.

Bronnen:

  • Ahmed, Wasif. (2024). “How do esports organisations make money?” Esports Insider.
  • Dummer, Elianne & Bulkens, Dion. (2023). “Esports en gaming op de sportvereniging.” Alles Over Sport.
  • Sportbedrijf Tilburg & WePlay United. (2024). Onderzoeksnotities.
  • Guest. (2021). “Esports boom popularity: Opinion split over FIFA.” Esports News UK.
  • KNVB & eMense. (2022). Onderzoeksrapport Voucher E_Corner.
  • KNVB. (z.d.). E_Beker. Geraadpleegd van KNVB.nl.
  • Kenniscentrum Sport & Bewegen. (z.d.). Esports. Geraadpleegd van kenniscentrumsportenbewegen.nl.
  • Koscielak, Adam. (2020). “Why FIFA failed as an esport.” Medium.
  • Nordland, Jake. (2023). “Esports vs Sports.” Esports Insider.
  • Rotterdam Sportsupport. (2023). Kennisevent EGG. Presentatie.
  • Zhukov, Mikhail. (2024). “Esports vs Traditional Sports.” Adsterra.