Teambuilding activiteiten in België. Workshop over ondernemende mindset.

Waarom een educatief evenement organiseren?

Een educatief evenement biedt een schat aan voordelen voor organisaties. Het vergroten van kennis en vaardigheden binnen de organisatie zorgt niet alleen voor een competitieve voorsprong, maar ook voor gemotiveerde en tevreden medewerkers. Door te investeren in een educatief evenement onderscheiden bedrijven zich van de concurrentie en bouwen ze aan een toekomstbestendige organisatie.

Van idee naar uitvoering: het organiseren van een educatief evenement

Voorbereidingsfase

  • Doel- en doelgroep bepaling. Bepaal het specifieke educatieve doel van het evenement, zoals kennisdeling over een bepaald vakgebied, het aanleren van vaardigheden of het opbouwen van een netwerk binnen een specifieke beroepsgroep. Identificeer vervolgens je doelgroep, bijvoorbeeld studenten, professionals of docenten.
  • Budgettering. Stel een gedetailleerd budget op waarin alle mogelijke kosten zijn opgenomen, zoals de locatie, sprekers, catering, marketing en materialen. Zoek daarnaast naar potentiële sponsors of subsidies om de kosten te dekken.
  • Datum en tijd. Kies een geschikte datum en tijd voor je evenement die goed past bij de doelgroep. Controleer of er geen conflicten zijn met andere evenementen of feestdagen.
  • Locatie. Selecteer een locatie die geschikt is voor het aantal verwachte deelnemers en de aard van het evenement. Zorg ervoor dat de locatie beschikt over de benodigde faciliteiten, zoals audiovisuele apparatuur, zitplaatsen en wifi.
  • Programma en sprekers. Ontwikkel een gedetailleerd programma met sessies, workshops en pauzes. Benader en bevestig sprekers of trainers die expertise hebben in het onderwerp van het evenement. Zorg daarnaast voor een backup-spreker of -activiteit voor het geval er last-minute wijzigingen zijn.

Organisatiefase

  • Registratie en ticketing. Stel een online registratie- en ticketingsysteem in, bijvoorbeeld via Eventbrite of Google Forms. Bepaal of het evenement gratis of betaald is en stel eventueel ticketprijzen vast.
  • Marketing en promotie. Ontwikkel een marketingplan dat social media, e-mails, flyers en persberichten omvat. Creëer een evenementpagina op sociale media en andere relevante platforms. Verstuur uitnodigingen en herinneringen naar potentiële deelnemers.
  • Logistiek en coördinatie. Regel de catering en zorg voor dieetopties voor de deelnemers. Organiseer vervoer en parkeergelegenheid indien nodig. Zorg ervoor dat er registratie- en informatiebalies zijn op de locatie.
  • Materialen en apparatuur. Bereid het educatief materiaal voor, zoals hand-outs, presentaties en badges. Test alle technische apparatuur voorafgaand aan het evenement om zeker te zijn dat alles goed werkt.

Uitvoeringsfase

  • Dag van het evenement. Zorg ervoor dat het team vroeg aanwezig is voor de opbouw en laatste controles. Verwelkom de deelnemers bij de ingang en begeleid hen naar de registratiebalie. Monitor het verloop van het evenement en wees beschikbaar voor ondersteuning.
  • Evaluatie. Verzamel feedback van de deelnemers via enquêtes of interviews. Evalueer de ontvangen feedback en bespreek wat goed ging en wat verbeterd kan worden voor toekomstige evenementen.
  • Nazorg. Bedank de sprekers en deelnemers via e-mail of sociale media. Verstuur follow-up materialen, zoals presentaties of samenvattingen. Maak een rapport van het educatief evenement en de evaluatie als referentie voor toekomstige evenementen.

Dit uitgebreide stappenplan helpt je om een educatief evenement gestructureerd en succesvol te organiseren.

De juiste locatie voor een educatieve dag

De keuze van de locatie is cruciaal voor het succes van je educatieve evenement. Hier zijn enkele tips om de perfecte locatie te vinden:

  • Bereikbaarheid: Zorg ervoor dat de locatie goed bereikbaar is voor alle deelnemers.
  • Capaciteit: De locatie moet voldoende ruimte bieden voor het aantal verwachte deelnemers.
  • Sfeer: De omgeving moet inspirerend zijn en een positieve leeromgeving bevorderen.

Daarnaast werken wij samen met verschillende feestlocaties, zoals Hofstede de Middelburg, Thuishaven en De Utrechtse Stadsvrijheid om een educatieve dag te organiseren.

Kies voor WePlay United: expert in educatie evenementen op elke locatie

WePlay United heeft jarenlange ervaring in het organiseren van educatie evenementen door heel Nederland, België en Duitsland. Of je nu op zoek bent naar maatwerk of een gestandaardiseerd pakket, wij hebben de expertise om van jouw educatief evenement een succes te maken. Onze aanpak en uitgebreide kennis garanderen een onvergetelijke leerervaring voor alle deelnemers.

Maar hoe ziet er nou uit in de praktijk? Bij Melanchthon College organiseerden we een educatieve dag met esports, gaming en gamification als centrale thema’s. Ons doel was om de leerlingen op een leuke manier bij de school te betrekken en hen tegelijkertijd iets te leren. Dit is hoe onze educatieve workshops eruit zagen:

🤔 De uitdaging

Omdat de projectweek tijdens het Suikerfeest was gepland, zocht Melanchthon College naar een leuke activiteitendag voor alle scholieren. Daarbij was de voorkeur – en we hadden ook niks anders verwacht van een middelbare school –  dat er een educatief element in het programma werd opgenomen.

Educatief evenement bij een middelbare school

💡 De oplossing

Gelukkig zijn we ervan overtuigd dat gamen een belangrijke maatschappelijke waarde heeft en dat brengen we graag in de praktijk.

Het resultaat was een volledig dagprogramma, waarbij we een perfecte balans realiseerden tussen educatie en “fun”. In de ochtend gaven we educatieve workshops over esports, gaming en gamification. We leerden de scholieren wat het verschil is tussen deze containerbegrippen en gaven voorbeelden van de maatschappelijke mogelijkheden.

De middag stond in het teken van plezier maken. We toverden de aula om tot echte game arena: de scholieren speelden verschillende spellen op onze gamecases, kwamen in een totaal andere wereld dankzij onze Virtual Reality brillen, kropen in de huid van Max Verstappen op de F1 race simulatoren en lieten hun moves zien op leukste hitjes met Just Dance. Een erg geslaagde dag!

Educatief evenement met gaming

Maak van jouw educatief evenement een succes!

Ben je klaar om een educatief evenement te organiseren? Neem nu contact op en wij helpen je graag verder. Vul onderstaand formulier in of bel naar +31 (0) 20 808 8670.

Neem contact op

Wij helpen je graag.